U Trening centru Šabac obležen je završetak SEED projekta. Projekat SEED imao je za cilj podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja žena i mladih, kroz saradnju Grada Šapca i brojnih privrednih subjekata kroz akreditovane obuke za proizvodnju organske hrane, IT edukaciju, trening iz CNC i 3D sektora, obuka u sektoru građevinarstva i obnovljivih izvora energije, organizovanje treninga za razvoj preduzetništva, kao i dodela bespovratnih sredstava za pokretanje sopstvenog posla. Finansiran je sredstvima Austrijske razvojne agencije i organizacije Volkshilfe Solidaritat, a sprovela ga je Tara Internation Consulting doo.

Projekat SEED trajao je devet godina, za to vreme radilo se na izgradnji kapaciteta lokalnog parterstva za zapošljavanje i na planu podrške unapređenju stručnog osposobljavanja nezaposlenih i podrške njihovom zapošljavanju. Prethodno je usvojena Strategija razvoja ljudskih resursa Grada Šapca i u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja projekat je sproveden veoma uspešno i ocenjen je kao održiv što je važno kod svakog projekta. U toku SEED projekta akreditovano je ukupno 14 obuka za nezaposlena lica kroz koje su sticali nova znanja, ali kroz koje su mogli da poboljšaju stručnost i obučenost i time odgovori na potrebe tržišta rada.

-Održivost projekta je ono što je važno i čime smo posebno zadovoljni, da nakon devet godina trajanja projekat nastavlja svoj život. Lokalni akcioni plan zapošljavanja garantuje njegovu održivost. Sve obuke koje su se odvijale u Trening centru, biće predviđene i Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, koji proizašao iz Privrednog saveta grada Šapca i za potrebe privrede. Nakon devet godina i svih benefita koje Trening centar dao našem gradu u okviru projekta SEED, on je postao i koomparativna prednost koju Šabac ima u odonosu na druge gradove. Upravo će u budućnosti rasti potreba za kvalifikovanom i obučenom radnom snagom, a ovaj centar to omogućava.

Trening centar je nešto što će pored povoljnog poslovnog okruženja i razvijene industrijske zone, doprineti atraktivnosti za investiranje u naš grad, jer ovde će radnici moći da se obuče, prekvalifikuju, ali i da steknu nova znanja. Ovaj centar odlikuje i fleksibilnost u odnosu na formalno, gde možemo da se brzo prilagodimo i primenimo nova znanja i to će značiti za ceo Mačvanski okrug.- rekao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

Прикажи превод