U okviru SEED STEP III projekta i Lokalnog akcinog plana zapošljavanja grada Šapca dana 02.11.2022.godine Ljiljani Dimitrić iz Zablaća,dodeljen je jedan od pet grantova.

Grantovi su osmišljeni u saradnji Grada Šapca i SEED STEP III programa koji se finansira sredstvima Austrijske razvojne agencije, a sprovode ih organizacije Volkshilfe Solidarität i Tara International Consulting d.o.o. iz Novog Sada.

Vrednost jednog granta je 3.500 evra u opremi i materijalu, dobitnici granta Ljiljani Dimitrić dodeljena je poljoprivredna mehanizacija (freza, tanjirača, bušilica za rupe, motokultivator) za proizvodnju ruža po principima „plave ekonomije“.

Ekonomsko osnaživanje žena na selu jedno je od prioritetnih pitanja na kojem treba kontinuirano raditi kako bi se stiglo do vidljivih rezultata. Upravo dodela grantova doprinosi podršci žena i njihovom samozapošljavanju u njihovim domaćinstvima.

Na ovom primeru vidi se značaj i praktičan benefit Evropskih projekata, u ovom slučaju saradnja sa Austrijskom razvojnom agencijom i organizacijom Volkshilfe Solidarität koja zajedno sa gradom Šapcom sprovodi ovaj projekat.